Knjige – Tomica Šćavina

Knjige

Ponekad nastojimo preživjeti i sačuvati sebe na posve neočekivane načine. Đana, glavna junakinja romana Soba na dnu mora, pokušat će se spasiti bijegom na prekooceanski brod koji krstari Karibima. Puna čežnje za slobodom i putovanjima, postat će pomoćnica konobara i zeteći se u neljudskom okruženju u kojem gigantska američka kompanija iskorištava ljude koji dolaze iz nerazvijenih ili ratom unesrećenih zemalja.

Iako je u radu na brodu vidjela spas, sad se i tamo mora spašavati, a to radi pišući pisma Tei, prijateljici koja je u svojim mladenačkim danima izvršila samoubojstvo. Tea nije uspjela preživjeti neprijateljski nastrojen svijet, a Đana radi sve da bi preživjela. U okrutnoj mašineriji najgore verzije kapitalizma u kojoj je jedina vrijednost novac, Đana u pismima Tei spašava svoju krhkost, emotivnost, senzibilnost, kreativnost, ljudskost – sve ono što je dijelila s Teom dok su prijevremeno odrastale u ratom pogođenim Vodicama, po skloništima, po granatiranim plažama i praznim srpskim vikendicama.

Jedino u sjećanjima na odnos s Teom Đana pronalazi ljepotu za koju se može grčevito uhvatiti. U svojim pismima rekonstruira izmišljene riječi Teinog Rječnika neoriječenih sadržaja koji svijet naslućuje jezikom poezije, ignorirajući oštre rubove neželjenih iskustava.

No pisma upućena prijateljici koje više nema možda ipak ne završavaju u iluziji odnosa koji je toliko snažan da nadilazi smrt, nego puno bliže…

Želim knjigu


Puni krug je treća knjiga mojih psiholoških kolumni koje već dugi niz godina pišem za magazin magazin Sensa. U knjizi je lepeza tema koje možete čitati redoslijedom koji poželite, ovisno o onom što vas trenutno zaokuplja. Ako ste se na ovom webu zadržali dulje nego što ste planirali čitajući psihološke kolumne, ovo je knjiga za vas.

Upoznajte sebe iz nove perspektive, osvijestite što vas sve vodi kroz život, istražite svoju ljudsku prirodu kako biste bolje razumjeli sebe i druge, kako biste si olakšali i oplemenili život, kako biste krenuli ili nastavili svoj put prema životu koji je baš vaš.

Želim knjigu (pošaljite adresu i knjiga stiže!)


U ovom lepršavom i otkačenom romanu pratimo priču smještenu u grad Hvar u kojoj je glavni lik mlada žena kontroverzne prošlosti čije je povjerenje u ljude i život poljuljano.

Ime joj je Niki Terura i njezina potraga za smislom počet će u trenutku u kojem susreće intrigantnog izumitelja. Pritisnuta besparicom i strahom da će joj se, zbog krova koji prokišnjava, razboljeti i umrijeti devedesetdvogodišnja baka, Niki pristaje na sumnjivi posao na jahti Kairos gdje genijalni izumitelj i njegov pohlepni brat blizanac eksperimentiraju s “kapom sreće”, izumom za koji vjeruju da potječe od Nikole Tesle. Blizanci Prutić i Bat, od kojih je prvi genij-idealist, a drugi pohlepni materijalist, indirektno prenose priču o dvojcu Tesla-Edison.

Želim knjigu


U dalekoj planini žive Kroti, narod koji poznaje tajnu kroćenja oblaka. Zadivljen njihovim moćima, dječak Petar postaje njihovim učenikom, ali ubrzo shvaća da krotitelj oblaka može postati jedino ako se odrekne osjećaja. Uspije li, postat će pravi krotitelj – sjajan, hladan i nadmoćan. Međutim, tu je i Oblačak, njegov mali prijatelj koji je od njega preuzeo glas i ne prestaje mu govoriti o osjećajima.

Dok Petar vodi bitku sa samim sobom, s Krotima i s oblacima, dogodit će se nešto što će ga sasvim promijeniti. Petar će po prvi put upoznati osjećaj zvan ljubav.

Želim knjigu


Brod za Lajku je roman o Tamari, studentici psihologije koja nakon obiteljske tragedije postaje opsjednuta smislom svog postojanja. U potrazi za suvislim odgovorima, u svojoj glavi raspreda ideje o kaosu, vječnosti i ništavilu, dok se u stvarnosti susreće s neobičnom galerijom likova: starcem koji gaji čudnu sklonost prema šampitama i vjeruje u prijenos duše putem pogleda, slikaricom koja voli slikati jednoroge i pećnice, psihijatricom koja psihoanalizira likove iz sapunica, a u normalnim ljudima vidi ludilo.

Na tom putu joj pomaže prijateljica koja je pobornica “kulta sive trenirke”, a odmaže kradljivac biti – biće koje stanuje u noćnim morama i stvarima oduzima njihovu bit čineći ih praznim ljušturama bez sadržaja.


U dalekoj, hladnoj zemlji na rubu svijeta živi mladi kralj Nando. Godinama Nando u podrumu svog dvorca pokušava stvoriti instrument zvan ljubav. Nakon što od putnika koji je proputovao cijeli svijet dozna da je ljubav u toplim krajevima, kreće u potragu za tim čudesnim instrumentom za kojeg nije siguran je li stvaran ili je riječ o legendi.

Na leđima ptice Godi stiže u Hrvatsku u kojoj mu vodena vila, sirena i drugi pomagači otkrivaju djeliće legende o ljubavi koja će mu otvoriti srce.


Evo što o knjizi kaže urednica Nataša Ozmec:

Nakon uspješnice Unutarnji kompas, Tomica Šćavina, popularna psihologinja i autorica, u Koordinatama sreće nastavlja razotkrivati život u njegovim najzanimljivijim aspektima i iscrtavati niti vodilje za sve one spremne za istraživanje beskrajnih prostranstava unutarnjeg svemira. Uči nas da su i sva “loša” stanja i emocije sastavni dio života te da gotovo uvijek u sebi kriju neprocjenjivo blago.

Eseji i priče od kojih su sazdane Koordinate sreće svim odvažnim pustolovima pružaju alate za detekciju životnih zapleta, a interaktivna pitanja i pozivi na promišljanje utiru put osobnom rastu i slobodi.

Želim knjigu


Evo što o knjizi piše književni kritičar Davor Šalat:

Kako bi uspjela fiksirati, “uhvatiti” svu složenost vanjske i unutarnje stvarnosti, poetski izraz Tomice Šćavine teži snažnoj i začudnoj metaforici i personificiranju, čak i cijelim grozdovima metafora. Njezina je specifičnost u uspjelom spoju naglašenoga osjećaja za psihološke procese i znanja o njima s dobro izbalansiranom poetskom izražajnošću s pravim omjerom konkretnog i apstraktnog.

Tomica Šćavina pokazuje se kao pjesnikinja svježe inspiracije, bogate emotivnosti i originalne izražajnosti, kao autorica koja unutarnji i vanjski svijet umije obojiti svojom osobnošću te ih pretvoriti u preobraženi i intrigantni pjesnički prostor.

Želim knjigu (pošaljite adresu i knjiga stiže!)


Evo što o knjizi kaže urednica Nataša Ozmec:

U svojoj istovremeno intrigantnoj i poticajnoj knjizi eseja, mlada psihologinja Tomica Šćavina povezuje psihologiju i duhovnost propitujući granice naših životnih uvjerenja kako bi nas potakla na promjene u razmišljanju i doživljavanju svijeta.

Uz brojne teme o emocijama i ograničavajućim obrascima razmišljanja koje su dio našeg obiteljskog i kolektivnog nasljeđa, niz poticajnih eseja – o ljubavi, mržnji, odgovornosti, duhovnosti, iskrenosti, opraštanju, ulogama koje preuzimamo samo su neki od njih – autorica zagovara mogućnost izgradnje nove, individualne i samo naše dimenzije duhovnosti.

© 2023 Tomica Šćavina - Upoznajmo ljudsku prirodu